duminică, 7 decembrie 2008

Alizeea's Puzzles

A patra problema din aceasta serie este urmatoarea:

Mostenirea uni rege

Un rege are o singura fiica si doreste sa o marite cu cel mai inteligent dintre cei 3 printi care vor sa ii ceara mana. De aceea el ii supune pe acestia la un test, castigatorul primind mana printesei si jumatate din regat.
Regele este un om de cuvant si le promite printilor ca testul va fi unul corect.
Iata testul de inteligenta:
Cei trei printi sunt trimisi intr-o gradina fermecata cu meri. In aceasta gradina exista 5 coroane: 2 de argint si 3 de aur. Fiecare print este legat la ochi si are pe cap o coroana, iar restul coroanelor sunt ascunse in gradina. Gradina este fermecata si ascunde foarte bine celelalte coroane astfel incat nici unul dintre printi sa nu le gaseasca. Dupa ceva vreme, printii sunt dezlegati la ochi si li se cere sa spuna ce fel de coroana au pe cap.
Tu esti unul dintre printi si dupa ce esti dezlegat la ochi, vezi ca ceilalti doi au pe cap cate o coroana de aur. Dupa o alta bucata de vreme ceilalti doi printi abandoneaza si spun ca nu pot sa isi dea seama ce fel de coroana au pe cap. Ce fel de coroana ai pe cap? Argumenteaza.
Trebuie mentionat faptul ca ceilalti concurenti sunt foarte inteligenti si doresc cu orice pret sa castige testul.


Mult succes :)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca m-am prins ce coroana e:) Nu vreau sa stric placerea jocului celorlalti, sa dau raspunsul aici. Dar sunt curioasa de e corect. Unde sa va scriu? :)

Foarte fain quizul!

Anonim spunea...

"Fiecare print este legat la ochi si are pe cap o coroana".. Deci o avea pe-a lui de acasa? sau "i se pune pe cap o coroana" ?

Mirela Alistar spunea...

poti scrie raspunsul intr-un email la adresa : alizeeas.puzzles[at]interfeteweb[dot]co[dot]cc
.. te admir ca ai avut rabdare sa citesti enuntul :P

Alina spunea...

Nu am formulat eu bine pentru ca ma grabeam. Ai dreptate, trebuia sa spun "Fiecare print este legat la ochi si i se pune pe cap o coroana." In plus toti printii stiu de existenta celor 5 coroane, adica stiu ca exista 3 de aur si doua de argint. Ceea ce se doreste este ca, dupa ce va vedea celelalte doua coroane pe care le poarta ceilalti printi, printul sa spuna ce fel de coroana are el pe cap.

Alina spunea...

Raspuns corect: de aur

Explicatie:
Regele nu ar alege doua coroane de aur si una de argint deoarece nu ar fi corect pentru cel care poarta coroana de argint. Unul dintre printii care ar vedea o coroana de aur si una de argint ar putea determina pana la urma ce fel de coroana are el pe cap.

Cum? Astfel:
Daca unul dintre printi ar vedea o coroana de aur si una de argint el isi va da seama ca acea coroana de pe capul lui nu are cum sa fie de argint deoarece printul care ar vedea doua coroane de argint si-ar da imediat seama ca el are coroana de aur (gradina are 3 coroane de aur si 2 de argint), iar regele a promis ca va fi corect si nici unul nu va fi in avantaj. Prin urmare acel print care vede o coroana de aur si una de argint isi va da seama ca are o coroana de aur pe cap.

Prin urmare, pentru ca regele sa fie corect si testul sa fie la fel de dificil pentru toti cei trei printi, va alege sa puna pe capul fiecarui print o coroana de aur.

Mirela Alistar spunea...

... si atunci de ce printii aialalti doi nu s-au prins ce coroana au pe cap ?