vineri, 28 noiembrie 2008

Glosarul termenilor de calculator ... reinterpretat

Alpha
Un software proaspat creat necesita testare alpha. Fiind versiunea alpha echivaleaza cu "nu functioneaza, dar asteptam feedback".
Beta
Software-ul care a trecut de versiunea alpha, trece la versiunea beta inainte de a fi scos oficial pe piata. Fiind Beta inseamna ca "tot nu funtioneaza dar trebuia sa trecem la urmatoarea etapa"; in timp ce versiunea 1.0 inseamna "tot nu functioneaza cum trebuie, dar au trecut toate termenele si trebuia scos pe piata odata si odata".
CPU
Unitate Centrala de propulsie. CPU-ul este motorul calculatorului.
Computer
Este format din unitatea centrala de propulsie, hard drive, si o roata care asigura functionarea propulsata de un mic rozator: un cobai daca e vorba de un calculator vechi si de o nevastuica la modelele mai noi, sau de o nevastuica cu viteza la un model performant.
Default Directory
Gaura neagra. Acest director este locul in care dispar toate fisierele de care ai nevoie. Directorul standard exista in parte pentru a pierde fisiere importante atunci cand tu sau un virus reformateaza hardul.
Error message
Termen concis si totusi nedesemnand o cauza clara, folosit de programatori pentru a da vina pe utilizatori in cazul functionarii proaste a programului.
Hardware
Un termen colectiv pentru obiectele care tin de calculatoare si pot fi lovite in mod repetat fara a se strica.
Help
E ceea ce avem nevoie cu totii. Aceasta utilitate atrage dupa sine si mai multe intrebari. Folosind utilitatea de ajutor, utilizatorii navigheaza prin infinite ecrane de ajutor si ajung de unde au pornit fara a fi aflat nimic nou ... si in final afla ca au nevoie de mai mult RAM pentru a naviga prin si mai multe ecran de ajutor.
Input/Output
Informatia este trimisa ca input de la tastatura ca o colectie de date inteligibile si iese ca output la imprimanta ca o colectie de caractere de neindentificat.
Printer
O gluma proasta. O imprimanta contine trei parti: carcasa, tava cu hartia blocata si led rosu palpaitor.
Programatori
Aventurieri intr-ale calculatoarelor. Odata erau membri ai tagmei tocilarilor din liceu purtand ochelari lipiti cu banda adeziva, jucand Dungeons&Dragons si memorand episoade intregi din Star Trek, acum multimilionari care creaza software "prietenos" cu utilizatorul pentru a se razbuna pe cei care s-au luat de ei in perioada liceului.
Reference Manual
Folositor pentru a ridica monitorul la nivelul ochilor. De asemenea foarte folositor pentru a propti mai bine piciorul mai scurt al mesei.
Scheduled Release Date
O data calculata cu foarte mare atentie estimand data reala a livrarii si scazand 6 luni din aceasta data.
User-Friendly (prietenos cu utilizatorul)
Apartinand unei utilitati sau concept care are sens doar pentru programator.
Utilizatorii
Un termen colectiv pentru cei care se holbeaza cu privirea goala la un monitor. Acestia sunt impartiti in trei categorii: novici, intermediari si avansati.
  • Utilizatori novici - persoane care se tem sa apese un buton de frica sa nu strice calculatorul.
  • Utilizatori intermediari - persoane care nu stiu cum sa-si repare calculatorul dupa ce au apasat butonul care le-a stricat calculatorul.
  • Utilizatori avansati - persoane care strica calculatoarele celorlalti.

Un comentariu:

anca_cnd spunea...

Super tare!
Cel mai mult imi place impartirea utilizatorilor in cele trei clase si definitia programatorilor :)